Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в катедралата „Свети Александър Невски“ 

Мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в катедралата „Свети Александър Невски“ 

Заради предстоящия избор на нов патриарх, мерките за сигурност ще бъдат засилени около Светия синод.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Светинята беше поставена до чудотворната икона на Майката божия – „Достойно есть“. 

Междувременно от сутринта 140 свещеници и миряни започнаха да се регистрират, за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор, който утре ще направи важния избор. Трима са митрополитите, между които ще бъде определен новият глава на Българската православна църква. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил. Решението ще бъде определено след тайно гласуване в Светия синод.

 катедралния храм „Свети Александър Невски“ пристигнаха мощите на последния български патриарх преди падането на България под османско владичество Свети патриарх Евтимий. Те бяха донесени от Бачковския манастир и ще бъдат в храма, така че утре новоизбраният патриарх в знак на приемственост да се поклони пред тях и да измоли застъпничество.

Утре на новия български патриарх ще бъде връчен и жезъла на българския патриарх Кирил – първият след възстановяване на патриаршията ни. Храмът вече е затворен заради утрешната интронизация. Днес започна и регистрацията на делегатите на събора. Тя ще продължи днес през целия ден. 140 души ще получат своите акредитации. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x