Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи в Холандия

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи в Холандия

Властите в Германия и Нидерландия контролираха общо шест общежития в граничния регион между двете страни. Там са били настанени предимно работници от България и Румъния, а условията на живот са били ужасяващи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Работниците от контролираните общежития са живеели сред мухъл и паразити, при липса на електричество и в помещения без противопожарна защита – се казва в съобщение на властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитирано от общественоправната медия WDR.

Нелегални структури за експлоатация

По-голямата част от българите и румънците в проверените общежития в Гелдерн (Германия) и Емерих (Нидерландия) са били наети нелегално – т.е. без разрешителни за работа – от различни фирми за временна трудова заетост в граничния регион между двете държави.

Проверени са били общо 140 души от провинция Северен Рейн-Вестфалия и от Нидерландия. По думите на Ина Шаренбах, министърка на строежите от Северен Рейн-Вестфалия, контролът от двете страни на границата е нанесъл удар срещу експлоатацията на работна ръка и нехуманните условия за настаняване и е осветил наличието на отчасти нелегални структури за експлоатация. Работниците от България и Румъния са били наети на работа предимно в  нидерландски кланици.

Кметът на град Гелдерн Петер Хинце заяви след направените на място проверки: „Ужасяващо е да се види в какви отчасти нехуманни условия са били настанени хората от Източна Европа. След като приключат проверките ще действаме с цялата твърдост на законните средства, с които разполагаме, срещу собствениците на тези недвижими имоти“.

Голяма част от контролираните сгради са били обявени от инспекторите за необитаеми.

Непочтени печалби

„Безскрупулни предприемачи изкарват по непочтен начин печалби от мизерията на много трудови мигранти от Югоизточна Европа“, каза Зилке Горисен, общинска съветничка в окръг Клеве. Поради близостта си до предприятия на преработващата промишленост в Нидерландия окръг Клеве е особено силно засегнат от притока на мигранти.

„Не бива да гледаме бездейно на ситуацията, в която се намират тези хора“, каза още Горисен. Повечето от от българските и румънски работници са били изложени на унизителни условия на труд, главно в месопреработвателната промишленост, се казва и в съобщение на Франс Прес.

Предполага се, че само в окръг Клеве около 2000 мигранти се намират в подобна ситуация.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Ако желаете искамда Ви пиша и за Франция. Трафик на шофьори. Недостойно заплащане. Настаняване. Организира ни по обява във фейсбук българка.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x