Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Над 25% е поскъпнал бензинът от началото годината

Над 25% е поскъпнал бензинът от началото годината

Над 25% е поскъпнал масовият бензин от началото на годината. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Той обясни, че суровият петрол зависи от войната в Украйна и от санкциите, които ЕС може да наложи върху Русия. В момента санкции няма и руският суров петрол се продава. Между 100-110 долара за барел се търгува петролът. Руският суров петрол е по-евтин, но към момента руският суров петрол не е забранен никъде освен в САЩ и Великобритания. Няма санкции, които да водят падане на цената му драстично.

Според него при една по-дълга проточила се война и санкции срещу Русия няма да се питаме откъде ще внасяме суров петрол и горива, а за колко време ще има горива. В момента хората зареждат по-малко гориво – за по 20, 30 и 40 лева, докато преди поскъпването на петрола резервоарите на автомобилите се пълнили с гориво, изтъкна Делчев.

Той посочи, че отстъпките за търговците на дребно е много нисък и при по-големите вериги може да се поддържа добри търговски дейности. При малките бензиностанции е трудно да се поддържа нормална търговска дейност. Една от мерките за горивото е да се намали ДДС-то, но други държави предприели други мерки – държавата да субсидира потребителите на горивата, категоричен е Делчев.

Налагането на тавани върху цените на горивата могат да доведат до диспропорции на пазара и до дефицит. В рамките на Петролната и газова асоциация не са коментирали мерки за субсидиране на търговията през държавния бюджета. Въпросът дали ще се стигне до мерки е дали ще продължи натискът на цените на дребно в бензиностанциите. Ако продължи, тогава държавата трябва да се замисли и да се намеси, настоя Делчев.

Андрей Делчев е на мнение, че няма да има поскъпване на цената на горивата за Великден.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x