Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Най-дълъг живот имат в Кърджали! Най-кратък е във Видин

Най-дълъг живот имат в Кърджали! Най-кратък е във Видин

През периода 2018-2020 г. средната продължителност на живота в България пада, стана ясно от данни на НСИ, публикувани във вторник. Намалението е с 0,3, което прави около 4 месеца, т.е. вместо 74 години и 11 месеца, колкото е била в предишния двегодишен период, средната продължителност на живота

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

е спаднала на

74 години и

8 месеца,

показват данните.

Това се случва за първи път от 2013 г. насам. Тогава продължителността е спаднала средно с около два месеца в сравнение с предишната година. Иначе трендът на непрекъснато увеличаване в България както и във всички европейски страни е неизменен от 1935 година насам, когато са правени първите изчисления у нас. Те са показали, че средната продължителност на живота тогава е била 51 години.

Най-вероятно причината за спада се дължи на високата смъртност, която придружаваше двете вълни на пандемията от коронавирус, които бяха през 2020 г. По време на втората

имаше седмици

с над 4000

починали,

макар и не само от COVID-19, при положение че през последните 5 години средната смъртност много рядко е минавала 2500 случая на седмица. Тези много смъртни случаи не са свързани само пряко с коронавируса и придружаващите заболявания, а и с липсата на адекватна медицинска помощ в разгара на кризата и претоварването на болниците.

Разликата в средната продължителност на живота на жените и мъжете

продължава

да е значителна,

показват данните. През последната година мъжете живеят средно по 71 години и 2 месеца, докато жените – 78 години и 1 месец.

Има разлика и между живеещите на село и в града. В града средната продължителност на живота е 75 години и 6 месеца, докато в селата е средно 72 години и 8 месеца.

Най-съществената разлика обаче е между различните области. Рекордна продължителност на живота през 2020 г. има в област Кърджали – там тя е 76 години и 7 месеца, докато в София-град е 76 години и 4 месеца. Двете области от години насам имат една и съща висока средна продължителност на живота, но

за първи път

Кърджали

излиза на

първо място

Населението на област Кърджали живее предимно в селата, и затова обяснението на този феномен трябва да се търси преди всичко в обновяването на населението там. От години насам

Кърджали бие

рекордите

по външна

имиграция,

тъй като част от населението, което напусна България в годините на Голямата екскурзия през 1989 г., е започнало да се връща по родните си места. Кърджали е също така сред областите с най-висока раждаемост в България и със сравнително висок темп на строрителство на жилища.

Другите области със сравнително висока средна продължителност на живота у нас са Благоевград, Варна, Смолян, Пловдив и Бургас.

На другия край на тази класация е област Видин, в която хората живеят средно по 71 години и 10 месеца. Освен че

за първи път

границата

слиза под

72 години,

Видин и досега беше сред областите с най-ниска продължителност на живота. Досега тя се е състезавала в това отношение с останалите области от Северозапада – Враца и Монтана, където също се живее най-кратко в България.

За първи път от 8 години

средната продължителност

на живота в България пада.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x