Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Намесен ли е Пеевски в рокадите в ДПС

Намесен ли е Пеевски в рокадите в ДПС

На 21 юни беше задържан бивш областен председател на ДПС във Варна Сали Табаков.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Сали Табаков е задържан след обиск в дома му от служители на Комисията за противодействие на корупцията.В дома на Табаков са били открити 320 хил. лв., 510 хил. евро и 272 златни монети . Тези монети в съобщението на прокуратурата са определени като „монети от жълт метал“, чиято приблизителна стойност е 1 146 100 лева. Варненската районна прокуратура допълват, че в имота на Табаков са открити още 35 хил. патрона за различни видове огнестрелно оръжие, както и две гранати, без той да има разрешение за това според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Така освен Софийска градска прокуратура и Варненската районна прокуратура повдига обвинение срещу бившия областен председател.

Разследване от антикорупционната комисия

Повод за разследването срещу Табаков става неизгодна сделка за закупуването на превозни средства. Разследването на антикорупционната комисия срещу него е в периода от 2018 г. до 2023 г., когато длъжностно лице от Министерство на образованието и науката, обозначено в съобщението на прокуратурата с инициалите А.М., за което се предполага , че това вероятно е главният секретар Албена Михайлова, е сключило неизгодна сделка за купуването на превозни средства. по делото са били привлечени още двама души – въпросният служител в Министерството на образованието – А.М., както и трето лице, обозначено също само с инициали – З.О. Обвинението срещу Сали Табаков е и за това, че е помогнал на служителя на образователното министерство да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е било в ущърб на самото министерство.

Оставка

Предполага се, че оставката на депутата Фелиз Хюсменова от ДПС и тази на областния председател на партията в Шумен Айсел Руфад. След пост във „Фейсбук“ Хюсменова е написала, че подава оставка заради слабите резултати на ДПС във Варненска област. Само няколко часа по-късно обаче изненадващо постът й се оказа свален от профила й в социалната мрежа. От „Дневник“ споделят, че източници от движението твърдят, че истинската причина за оттеглянето й от парламента е друга. Хюсменова е активист на ДПС от Силистра, но въпреки това през февруари 2023г. беше определена за водач на листата на движението на предстоящите тогава парламентарни избори именно от Сали Табаков, който по това време все още беше областен председател. Самият той зае второто място, но в парламента влезе само Хюсменова. След вчерашната й оставка хора от ръководството на ДПС във Варна коментираха, че именно тя е правила опити да осигурявала „чадъра“ над Табаков по време на разследването срещу него за участие в схемата за купуване на автомобили за Министерството на образованието и науката на неколкократно завишени цени.

Формалният повод за вчерашната смяната на областния председател на ДПС в Шумен Айсел Руфад бе, че тя е станала депутат след изборите на 9 юни, а според устава на партията тя не може да съвместява този пост с работата си на депутат. „Това обаче е само

Счита се , че тримата са особено близки до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Задържането на Сали Табаков бе последвано от оставката като депутат, подадена вчера от Фелиз Хюсменова (ДПС) и тази на областния председател на партията в Шумен Айсел Руфад. Тримата са считани за особено близки до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. От ръководството на ДПС, които пожелали да останат анонимни, споделят, че става дума за чистка в партията, предприета от председателя й Делян Пеевски срещу функционери, считани за близки до Ахмед Доган. Потвърждение на тази версия дойде няколко часа след оставката на Хюсменова със съобщение от Областния съвет на ДПС във Варна. В него се казваше, че присъствалите на заседание на съвета са били запознати с решението на председателя на ДПС Делян Пеевски“ за временно изпълняващ длъжността председател на съвета е бил избран Ерджан Ебатин.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Тя въртеше страшни Далавери с Валентин бай Фият, зад гърба на Пеевски и ДПС, Правели заговор, подготвяли преврат вътре в партията с цел премахването и смазването на Пеевски, като поръчка на Цветан Василев. Много точен и правилен ход от страна на структурите на ДПС! Адмирации. 

Anonymous

Айсел Руфад въртеше страшни Далавери с Валентин бай Фият, зад гърба на Пеевски и ДПС, Правели заговор, подготвяли преврат вътре в партията с цел премахването и смазването на Пеевски, като поръчка на Цветан Василев. Много точен и правилен ход от страна на структурите на ДПС! Адмирации. 

2
0
Would love your thoughts, please comment.x