Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > НАП започва лятна контролна кампания по българското Черноморие

Националната агенция за приходите (НАП) обяви старта на лятната си контролна кампания, насочена към спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В кампанията ще участват и фискални инспектори от вътрешността на страната, които ще се включат в проверките на над 6 000 обекта, включително ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, а ежедневен мониторинг ще се извършва на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Основната цел на НАП е да подобри фискалната дисциплина, да увеличи дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, и да осигури равнопоставена бизнес среда с реални отчети на оборотите.

В рамките на кампанията данъчните инспектори ще използват метода „таен клиент“ при контролни покупки и ще извършват явни наблюдения, за да проследяват продажбите и да ги сравняват с предходни периоди. Също така, НАП ще използва дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите си, за да установи рискови търговци с необичайно различни продажби.

Кампанията ще следи и за наличието на трудови договори на сезонните работници и дали работодателите ги осигуряват на реалното им възнаграждение. НАП напомня на потребителите, че имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка, което е възможно след промяна в Закона за ДДС от 1 януари 2024 г.

Гражданите могат да контролират отчетността на приходите чрез мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху касовата бележка. Сигнали за данъчни и осигурителни нарушения могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.

Изпълнителният директор на НАП, Румен Спецов, коментира: „Засилените проверки по морето няма да намалят бдителността на НАП по отношение на останалите търговски обекти. Целта ни е да имаме все по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила не само по Черноморието, а и в цялата страна. Практиката ни показва, че контролните кампании допринасят за подобряване на фискалната дисциплина на търговците.“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x