Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Насилие над животни в Стара Загора: Поредният случай на безнаказаност или когато Темида се държи, като сляпа и глуха

Насилие над животни в Стара Загора: Поредният случай на безнаказаност или когато Темида се държи, като сляпа и глуха

В последните дни обществото ни бе шокирано от пореден случай на жестокост към животни. В социалните мрежи се разпространи видеоклип, в който се вижда как младеж хвърля две кучета в шадраван в парк „Аязмото“ в Стара Загора. Свидетели, присъствали на случилото се, подадоха сигнал до полицията, която сега разследва инцидента.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това не е първият случай на агресия към животни в нашето общество, а вероятно няма и да е последният. Нашата действителност е изпълнена с примери на насилие, превишаващо всякакви граници на жестокост и садизъм. И все пак, въпреки съществуващите закони и формално създадената зоополиция, липсата на осъдени и вкарани в затвора извършители на такива престъпления поставя въпроса: защо?

Защо законите не се прилагат ефективно?

Едно от големите противоречия в нашата правосъдна система е, че имаме закони на хартия, но не и в действие. Неадекватното прилагане на тези закони води до усещането за безнаказаност и подклажда допълнителни прояви на насилие. Проблемът не е само в законите, а в липсата на ресурс и мотивация у правоприлагащите органи да ги налагат ефективно.

Психологическите последици на насилието над животни

Психолозите отдавна са доказали, че извършителите на издевателства към животни с времето деградират и стават насилници, убийци и в някои случаи дори серийни убийци. Жестокостта към животни е първата стъпка към по-тежки престъпления срещу хора. Всеки, който проявява садизъм към беззащитни същества, показва опасни наклонности, които могат да се проявят и в агресия към хора.

Време за действие

Настъпи времето да сложим край на толеранса към тези ужасяващи прояви на насилие. Законите трябва да се прилагат с цялата им строгост. Днес младежът хвърля кучета в шадраван, утре може да хвърли дете или старица. Защото не е научен, че подобно поведение ще бъде наказано.

Уважаеми съдии, научете се да цените живота и да имате емпатия към всички живи същества, преди да облечете тогите и да отсъждате. Вашият дълг е да защитите не само хората, но и животните, които нямат глас, за да се защитят сами. Време е да се замислим сериозно върху този сериозен проблем, който непрестанно се неглижира.

Всеки на този свят има право на живот и съществуване. Никой не може да сътвори живот и да му предаде онази уникалност, каквато му е дадена от Бог. Кои са тези изроди, които да се гаврят и издевателстват с достойнството на едно живо същество? Настъпи времето да приложим закона с цялата му строгост и да покажем, че обществото ни няма да толерира подобна жестокост. Само така можем да постигнем справедливост и да защитим както животните, така и обществото като цяло от агресивни и опасни индивиди.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x