Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Начало на новия археологически сезон в Акве калиде (снимки)

Археологическите разкопки в античните и средновековни бани Акве калиде, намиращи се в бургаския квартал „Ветрен”, започнаха новия си сезон. Проучванията, които се финансират от Община Бургас чрез Регионалния исторически музей – Бургас, ще се съсредоточат върху североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Екипът, воден от доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков, ще изследва няколко ключови обекта:

Средновековен пласт: Разкопките до момента са открили пет жилища, част от църква и некропол от ХІ-ХІІІ век. Тези открития включват голямо количество художествена керамика, монети и печати.

Басейн от Античността и Средновековието: Построен върху античния каптаж, този обект ще бъде подробно изследван.

Античен канал: Съоръжение, което е имало особена значимост през римската епоха и при изграждането на ранновизантийската баня през IV век.

Каменно съоръжение от андезитен туф: Открито в края на октомври 2023 г., това съоръжение е предполагаема част от нимфеума. В тази зона през 2022 г. бе намерен изключителен посветителски надпис от края на I – началото на II век.

  Проучванията ще продължат и разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. Резултатите от изследванията на някои обекти, като античния канал и нимфеума, ще зависят от нивото на подпочвените води.

  Разкопките в Акве калиде се провеждат непрекъснато от 2008 г. насам. Настоящата картина на проучванията представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. Новите археологически изследвания в Акве калиде имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури и да обогатят музейните фондове на Бургаския музей, както и да представят в по-голяма пълнота съществувалия през вековете бански комплекс.

  Разкопките обещават да разкрият нови и интересни факти за историческото значение на Акве калиде, превръщайки го в още по-привлекателен туристически център.

  Споделете тази новина
  0 0 votes
  рейтинг
  абонирай се
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x