Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > На Балканите нахлува топлинна вълна

На Балканите нахлува топлинна вълна

Западните Балкани са обхванати от топлинна вълна, която ще достигне температури до 40 градуса по Целзий, съобщават местните медии, цитирани от БТА. Температурите по адриатическото крайбрежие ще достигнат до 36 градуса, съобщава хърватският Държавен хидрометеорологичен институт, като предупреждава хората със здравословни проблеми, децата и бременните жени да не се разхождат на открито.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

От утре топлинната вълна ще се разпространи към вътрешността на страните от Западните Балкани. Днес е обявен жълт код за горещини в три хърватски области – Риека, Сплит и Дубровник. От утре влиза в сила оранжев код, а от сряда – червен. В Сърбия се очаква топлинната вълна да продължи през цялата седмица с температури до 40 градуса. В Косово горещината е придружена с пясъчен вятър, а в Албания температурите надвишават 40 градуса, като правителството предупреждава за сериозни наказания при причиняване на пожари.

Властите в региона препоръчват да се избягва излизането на открито между 10 и 17 ч., особено за хора със здравословни проблеми, деца, бременни, възрастни и диабетици. При симптоми като замайване, слабост, силна жажда или главоболие, трябва да се потърси медицинска помощ.

Препоръчва се поддържане на хладна температура в дома и тялото, пиене на достатъчно течности, избягване на алкохолни, захарни и кофеинови напитки, чести и по-оскъдни хранения и избягване на храна, богата на белтъчини. Температурата в дома трябва да е под 32 градуса през деня и под 24 градуса през нощта, особено за деца, възрастни и хора с хронични заболявания. Съветва се къпане с хладка вода, носене на леки, широки светли дрехи, шапки и слънчеви очила, както и използване на крем със слънцезащитен фактор. Избягването на физическо натоварване също е препоръчително.

При последната топлинна вълна на 21 юни имаше срив в електрическата мрежа в Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Албания.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x