Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > На 1 юли честваме деня на архитектурата и наследството на Льо Корбюзие

На 1 юли честваме деня на архитектурата и наследството на Льо Корбюзие

Отбелязваме Международния ден на архитектурата, ден посветен на изкуството и науката на строителството. Решението за отбелязването на този ден е взето на 20-ата сесия на Международния съюз на архитектите през юли 1996 г. в Барселона, Испания. До 1997 г., този ден се честваше на 1 юли, но от тогава насам празникът е пренесен в началото на октомври.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Льо Корбюзие: Визионер и пионер в модерната архитектура

Льо Корбюзие, роден през 1887 г. в швейцарската част на Франция, е един от най-изтъкнатите и влиятелни архитекти на XX век. Умира през 1965 г., оставяйки зад себе си изключително архитектурно и теоретично наследство. Той е известен с формулирането на „петте принципа на модерната архитектура“, които включват:

Отделяне на сградата от земята чрез носещи колони.

Използване на градини върху покрива, известни като „небесни градини“.

Освобождаване на вътрешното пространство от структурни ограничения.

Широко остъкляване за максимално осветяване.

Свободна фасада, която позволява по-голяма креативност и функционалност.

  Льо Корбюзие вярва, че „архитектурата е изкуство, което кара опорите да пеят“. В неговите визии за градовете на бъдещето, сградите се извисяват към небето, създавайки утопичен град от бетон, стъкло и желязо, където всички хора са здрави, щастливи и заможни. Неговите идеи често са описвани като утопични и много пред своето време.

  Влиянието на Льо Корбюзие върху съвременната архитектура

  Льо Корбюзие не само проектира и построява изключителни сгради, но също така оставя значително теоретично наследство, което продължава да влияе върху архитектурата и днес. Той е архитект-мислител, който вярва в способността на архитектурата да преобрази света.

  На този ден, посветен на архитектурата, отдаваме почит не само на Льо Корбюзие, но и на всички архитекти, които с техните идеи и труд оформят света около нас, стремейки се към създаването на по-добри и по-красиви пространства за живеене.

  Споделете тази новина
  0 0 votes
  рейтинг
  абонирай се
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x