Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Невиждана криза за олио в Англия

Невиждана криза за олио в Англия

Британските магазини за fish and chips са изправени пред „най-голямата криза“ в историята си, тъй като става все по-трудно да осигурят олио за готвене. Водещ орган в индустрията предупреди, че едно от всеки три заведения може да затвори до края на тази година поради национален недостиг на слънчогледово олио, съобщава „Новини Лондон“.

В Обединеното кралство има около 10 500 магазина за риба и картофки, но около 3500 от тях ще бъдат принудени да прекратят дейността си поради скока на цените, които се повишиха от около £30 на £44. Цената на алтернативи като палмово масло и рапично масло също скочи.

Андрю Крук, който управлява собствен магазин за риба и пържени картофи в Ланкашър, използва около 200 литра слънчогледово олио всяка седмица. Сега търси алтернативи и се опитва да преодолее кризата. 

„Едва ли има рапично масло, защото миналата година имаше лоша реколта от рапица. Цената на палмовото масло се е удвоила също. Ако няма слънчогледово олио, рапично масло и палмово масло, ще бъде много трудно [за магазините за риба и чипс].“

Собственикът на магазин в Чорли вече е вдигнал цените си веднъж и планира да ги повиши отново скоро. „Току-що преминахме през една голяма криза с пандемията… Сега сме в тази криза, която е още по-голяма“, заяви той.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x