Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Николай Димитров: Промените в Наредбата за водноспасителната дейност помагат на концесионерите(видео)

Николай Димитров: Промените в Наредбата за водноспасителната дейност помагат на концесионерите(видео)

Промените в Наредбата за водноспасителната дейност ще помогнат на стопаните на плажовете в подготовката и подбора на кадрите. Това заяви Николай Димитров, който е концесионер на плаж Крайморие и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Той е един от инициаторите за приетите промени.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Българския Червен кръст (БЧК) ще продължат с обучението на водни спасители и ще бъдат и органа който изпитва и издава и документите на бъдещите спасители.Също така се дава възможност за по интензивен-съкратен срок за обучението им,като това в никакъв случай не намалява задължителните часове за теория,практика и ПДП,като това е гаранция за качествената им подготовка.Увеличава се и възможността да подсигурят специалисти по водно спасяване и лекари с призната специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ или „Спешна медицина“.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от БЧК. 

Също по настояване на Министерството на туризма са направени и промени в Наредбата, които засягат часовия интервал за обезпечаване на водноспасителната дейност на водни площи – от 9 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18 часа.

С промените в наредбата по инициатива на Министерството на туризма, медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност „Спешна медицинска помощ“ или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

Чуйте още по темата от Николай Димитров.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x