Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Нова К-19 заплаха се задава от Южна Африка

Нова К-19 заплаха се задава от Южна Африка

Два нови подварианта на Омикрон водят до увеличаване на случаите на COVID-19 в Южна Африка, съобщи в сряда Световната здравна организация, подчертавайки важността на тестването за наблюдение на вирусните мутации и разпространението им, съобщава БНР.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Силно мутиралият и силно предаващ се вариант Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември миналата година и бързо се разпространи в световен мащаб, сега е доминиращият вариант, който представлява почти всички нови случаи на коронавируса.

Отдавна е известно, че Omicron има няколко подварианта, като BA.2 е най-доминиращ.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи идентифицираха Омикрон, посочват два други подварианта – BA.4 и BA.5, „като причина за скок на случаите на COVID-19“ в страната, заяви за пресата шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В последния си епидемиологичен доклад здравната агенция на ООН посочи, че подлиниите на Омикрон „са придобили няколко допълнителни мутации, които могат да повлияят на техните характеристики“.

Според Тедрос Гебрейесус обаче е „твърде рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон“.

Той подчерта, че „ранните данни показват, че Covid ваксинацията продължава да защитава срещу тежки заболявания и смърт“.

С общ брой лабораторно потвърдени случаи от близо 3,8 милиона и повече от 100 000 смъртни случая, COVID-19 удари Южна Африка по-силно от всяка друга страна на континента. Държавата, в която по-малко от 45% от пълнолетните са получили две ваксини срещу COVID-19, отбеляза рязък спад на заразените с коронавирус през март. В началото на април в страната бяха премахнато всички противоепидемични ограничения, но оттогава насам COVID случаите отново нараснаха, като през последната седмица скочиха с близо 50%, според данните на СЗО.

СЗО официално е регистрирала над 6,2 милиона смъртни случая от Covid-19 по целия свят от началото на пандемията, но се смята, че истинският брой е далеч по-висок. Броят на новосъобщените заразени и на смъртните случаи сега намалява в световен мащаб и вече е спаднал до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Но Тедрос Гебрейесус предупреди, че „тези тенденции, макар и добре дошли, не разказват цялата история“, като посочи, че съобщените случаи нарастват в Америка и Африка в резултат на „подварианти на Омикрон“.

СЗО също така предупреди, че намаляващите глобални Covid данни могат да са резултат от значителни съкращения в тестовете за коронавируса.

„Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха идентифицирани, защото Южна Африка все още извършва жизненоважното генетично секвениране, което много други страни са спрели да правят“, посочи шефът на СЗО и добави: „В много страни ние по същество сме слепи за това как вирусът мутира и не знаем какво предстои“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x