Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Общество > Нова порция сирийски мигранти пристигнаха в Кипър

Нова порция сирийски мигранти пристигнаха в Кипър

снимката е илюстративна

194 мигранти от Сирия, превозвани от 4 лодки, отплавали от Ливан, пристигнаха късно снощи и тази нощ в Кипър, съобщиха от Вътрешното министерство. Никозия е подала искане до Европейската комисия за изпращане на допълнително оборудване за настаняване на бежанци при очакваните масови пристигания заради войната в Израел.

Две от лодките, в които са се намирали общо 162-ма мигранти, са пристигнали в югоизточния край на острова, в Агия Напа. Двете по-малки са откарани от бреговата охрана на Кипър до пристанището в град Ларнака.

Четирима души са арестувани като трафиканти и се очаква да бъдат изправени пред съда за издаване на заповеди за задържане.

Всички пристигнали са отведени в приемния център „Пурнара“ до Никозия. Той е на границите на капацитета си и са отворени допълнителни палатки, за да се настанят новите 194 души, каза директорът на кабинета на министъра на вътрешните работи Луизос Хадживасилиу.

Активиран е и планът на „Гражданска защита“ за осигуряване на места за спешно приемане на мигранти.

Никозия е подала искане до Европейската комисия, чрез компетентния Комитет за спешна помощ на Европейския съюз, за изпращане на допълнителни палатки за настаняване на масово пристигащи от Ливан и Сирия заради кризата в региона, съобщи Хадживасилиу.

От дни кипърските власти бият тревога и компетентните служби са в повишена готовност за посрещане на възможна нова бежанска вълна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x