Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
20.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Новите Кириакстефчовци или поколението, което изгуби себе си

Новите Кириакстефчовци или поколението, което изгуби себе си

Дойде денят, в който националният нихилизъм се издигна като тенденция, а новите Кириакстефчовци се превърнаха в символ на този изгубен и самоотричащ се свят. Привет на поколението, което се чувства толкова удобно в своята парадоксална обител от отричане и самоцензура, че вече няма нужда да се дистанцира от студената и крайна среда на гората, в която са израснали.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Представете си, мъже и жени с изтънчено имитиране на култура, пишещи имената си на латиница, като че ли това ги прави по-светли и образовани. С лица, които изразяват или прекалена примитивност, или стереотипния образ на модерната епилирана персона.

И както всяко хубаво нещо, те обичат да се гордеят с измислени дипломи по странни специалности, защото кой би искал да бъде свързан със заблудения свят на българската култура?

Тези са хората, които с лекота отричат всичко българско и мечтаят за по-голям и по-цивилизован свят, но забравят, че ограниченията на собствения им интелект не им позволяват да стигнат там. Отпуските за тях са предимно в чужбина, защото Черно море е за „байганьовците“, а не за техните изискани вкусове.

Новите кириакстефчовци са специалисти в самоунижение, като се кланят на чужди религии, чужди флагове и измислени идентичности. Те се гаврят с българските национални светини и смятат себе си за по-добри. Упрекват се, че са се родили в България и проклинат майките си за това.

И какво, че не четат българска литература, нали има евтини сапунки в интернет, които ги зареждат с комерсиалния си маргинализъм до мозъка на костите им. Отиват на вълшебни пътешествия на Малдивите, Етиопия, Египет и Йордания, докато обиждат народа си и не познават географията на собствената си родина.

Вече има поколение, което не познава „Аз съм българче“ и вярва, че 500 години сме били в някакво културно съжителство с турците. За тях Баташкото клане е просто руска пропаганда, а Русия – мъчител на българския народ. Те дори съжаляват, че Русия ни е освободила от турско робство и искат паметници на падналите при Шипка войници на сатрапа Сюлейман Паша изклал и опожарил десетки български градове, като Стара Загора. И какво ли още можем да искаме от такива бисери на поколението на кириакстефчо? Те са му достойни наследници.

Всъщност, защо не се питаме, след като вече сме в ЕС, защо тези хора още не са се махнали от тази „просташка“ държава, която толкова мразят? Може би защото държавата е предизвикателство, но и държавата им позволява да бъдат свободни в изразяването на своето отричане и самоотричане.

В действителност новите кириакстефчовци са един вид парадокс, които искат да се отделят от родината си, но в същото време се наслаждават на комфорта и възможностите, които тя им предоставя. Или може би, това е просто фаза, през която минава едно изгубено поколение, търсейки своя идентичност в джунглата на световния интернет.

Автор: Янчо Николов

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x