Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Новият български патриарх Даниил призова за единство сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за единство сред православните църкви

в катедралния храм „Света Неделя“ новоизбраният български патриарх Даниил се обърна към вярващите с призив за преодоляване на разделенията в православния свят. „Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее“, заяви Негово светейшество в отговор на въпрос относно съществуващите напрежения в православната общност.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Патриаршеска вечерня и литийно шествие

Службата в „Света Неделя“ включваше патриаршеска вечерня с петохлебие, последвана от литийно шествие и трисагий за покойния патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб. Храмът бе препълнен с миряни, които дойдоха да приветстват новия си духовен водач.

Избор и интронизация на патриарх Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни по време на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той спечели балотажа с 69 гласа срещу 66 за Врачанския митрополит Григорий, като имаше и три недействителни бюлетини. На следващия ден се състоя тържествената интронизация на новия патриарх в катедралата „Свети Александър Невски“.

Път към единството

Патриарх Даниил подчерта важността на единството в православния свят и изрази надежда, че под негово ръководство ще бъдат направени усилия за преодоляване на съществуващите разделения. Той призова всички православни църкви към диалог и взаимно разбирателство.

Патриарх Даниил започва своето служение с ясна визия за бъдещето и с желание да укрепи връзките между различните православни общности както в България, така и по света.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x