Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
07.12.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Нови до 2000 MW от ВЕИ ще се включат в мрежата през 2024 г.

Нови до 2000 MW от ВЕИ ще се включат в мрежата през 2024 г.

Нови 1500 – 2000 MWh ВЕИ мощности ще бъдат въведени в експлоатация следващата година. Това завви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на кръгла маса „Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Техническия университет в София.

Цачев обясни, че системата вече усеща натиска от ВЕИ заради липсата на маневрени мощности в производствения микс на страната. ВЕИ вече заемат около 18% от общо генериращите мощности в страната.

Изграждането на маневрени общности и на нови ВЕИ трябва да вървят паралелно”, каза още той.

По думите му решението е именно в системите за съхранение, но все още няма интерес към тях. Те обаче могат да помагат на системата, а за да се засили вниманието към тях, трбява да бъдат проведени специални политики в тази посока.

По изчисления на ЕСО 300 – 500 MW системи за съхранение трябва да бъдат въведени в следващите 2-3 години с цел да дадат възможност за балансиране и регулиране на системата.

Електроенергийният оператор апелира ПАВЕЦ „Чаира“ да се възстанови с бързи темпове, както и да се реализира разширението ѝ с допълнителния язовир „Яденица“, което ще даде 4 пъти или до 20 хил. MWh капацитет за съхранение на електроенергия.

Двата нови проекта за ПАВЕЦ на язовирите „Батак“ и „Доспат“ също ще подпомогнат работата на системата и за справямето с ВЕИ бума.

ЕСО има нужда от над 3000 MW нови ПАВЕЦ мощности в следващите 4-5 години,

ако искаме да продължат инвестициите в зелената трансформация“, допълни Цачев.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x