Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ново изследване показва, че соевите изофлавони може да подобрят когнитивните способности у децата

Ново изследване показва, че соевите изофлавони може да подобрят когнитивните способности у децата

Ново проучване, проведено от учени от Университета на Илинойс, показва, че децата, консумиращи по-големи количества изофлавони от соеви продукти, демонстрират по-добри когнитивни способности при тестове. Изофлавоните са естествени съединения, които се срещат в различни растения, особено в соевите продукти.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Изследователите анализираха данни от кръстосано проучване, в което участваха 128 деца на възраст от 7 до 13 години. Чрез седемдневни хранителни дневници бе изчислен средният прием на макронутриенти, микроелементи, витамини и изофлавони от всяко дете. Те оцениха когнитивните способности с помощта на тестове, адаптирани към училищното ниво на децата, и използваха компютърна задача за измерване на вниманието, известна като Eriksen Flanker Task.

Резултатите показаха, че децата, които редовно консумират соеви продукти, имат по-бързи реакции при задачи за внимание и по-висока скорост на обработка на информацията. Въпреки това не беше установена връзка между приема на изофлавони и общото интелектуално ниво.

Айла Бристина, автор на изследването, сподели, че тяхният екип вече е стартирал клинично изпитване, което ще продължи да изследва въздействието на соевите продукти върху умствената дейност, половите хормони, метаболизма и здравето на червата.

Тези открития подчертават потенциала на соевите изофлавони като важен елемент за подобряване на когнитивните функции у децата и подтикват към допълнителни изследвания в областта.

3.5

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x