Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Нов медиен гигант в родния ефир от днес

Нов медиен гигант в родния ефир от днес

Euronews Bulgaria е новинарски канал, насочен към българска аудитория, който ще стартира на 5 май 2022 г. Каналът е филиал на водещия европейски новинарски канал Euronews.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Той ще отразява местни, регионални и международни новини по телевизията и дигиталните платформи на български език. Каналът ще излъчва местни, регионални и международни новини по телевизията и дигиталните платформи на български език на мястото на телевизия „Европа“.

Стартирането на Euronews Bulgaria е важно събитие за развитието на Euronews, който от 2018 година създава пет филиални проекта.

Проектът Euronews Bulgaria се реализира благодарение на партньорство, подписано през април 2021 г., между Euronews и телевизия „Европа“. Euronews Bulgaria е четвъртият филиал, който ще последва Euronews Albania, Euronews Georgia и Euronews Serbia. В края на този месец ще стартира и Euronews Romania.

Новият канал разполага със свои собствени екипи от кореспонденти не само в цяла България, а и в Брюксел. Euronews Bulgaria приема основните ценности на независимост, безпристрастност и плурализъм, които са в основата на редакционното съдържание на Euronews. Ценностите и идентичността на Euronews ще дадат на Euronews Bulgaria уникална позиция на българския пазар.

Euronews Bulgaria разполага с цялото съдържание на Euronews, което е включено в редовните му новинарски бюлетини, заедно с оригиналното съдържание, създадено от местните екипи. В замяна на това, Euronews ще разчита на опита на журналистите от Euronews Bulgaria.

За да гарантира независимостта на новия канал, Euronews въведе различни механизми, които се оказаха ефективни в развитието на партньорската си мрежа. Те включват създаване на редакционен съвет, контролиран от Euronews и назначаване на Главен редактор, избран от  Euronews. Главният редактор на Euronews Bulgaria е служител на Euronews.

Марина Стоименова, която е заемала няколко важни позиции в редакциите на Nova Broadcasting Group, e назначена на тази длъжност и ще ръководи редакционен екип от близо 50 служители (от общо 80 служители). Тя отговаря основните ценности на Euronews да бъдат стриктно следвани. Главният редактор докладва на Франсоа Шиняк – редакционен мениджър на филиалите на Euronews в централата на медията в Лион, Франция.

Марина Стоименова, Главният редактор на Euronews България:

„Развълнувани сме да се присъединим към семейството на Euronews и да се възползваме от опита, експертизата и репутацията на този утвърден европейски новинарски канал. Целият екип на Euronews България се придържа към мисията на Euronews, която е да даде възможност на хората да формират собствено мнение. Ще предоставяме независима, безпристрастна и базирана на факти журналистика и с европейското ДНК на нашия канал. Нямаме търпение българската публика да открие всичко, което сме подготвили за тях.“

Euronews Bulgaria ще излъчва денонощно, седем дни в седмицата, предлагайки новинарски бюлетини на всеки половин час и ще бъде достъпен за всички основни оператори в България: А1, Vivacom, Булсатком. Като пример за европейското си позициониране, каналът разполага с екипи в Страсбург и Брюксел, за да следи работата на европейските лидер. Екипът на Euronews Bulgaria е подготвил ексклузивни интервюта с влиятелни личности от цял свят.

Франсоа Шиняк, редакционен мениджър на филиалите на Euronews:

„Гордеем се с всичко, което екипите на Euronews Bulgaria вече постигнаха. Те работиха ръка за ръка с екипите на Euronews, за да изградят качествена медия, която ще бъде уникална на българския пазар. Българската публика може да разчита на Euronews Bulgaria, да им предоставя безпристрастни и точни новини, с европейска перспектива.“

Със стартирането на Euronews Bulgaria, Euronews увеличава присъствието си в България: англоезичното му издание вече се излъчва и ще продължи да се излъчва в страната, чрез основните оператори.

Euronews е водеща европейска медия, излъчваща новини 24/7, достъпни на 16 езика. Признат за надеждното си съдържание, Euronews се разпространява в 160 държави и 440 милиона домове по целия свят, достигайки до повече от 145 милиона човека всеки месец, както през телевизионната си програма, така и през дигиталните платформи, според Global Web Index.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x