Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Нов шеф на БДЖ

Нов шеф на БДЖ

Ангел Стоянов бе назначен за генерален директор на БДЖ, съобщава БТВ. Той заема позицията след спечелен конкурс. Това заяви транспортният министър Николай Събев.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Министърът описа новия шеф на Българските държавни железници като експерт, който освен от железници, разбира и от цифри.

Събев коментира и темата за освобождаването на изпълнителния директор и член на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД Йордан Мирчев. По думите му се е наложило да работи като изпълнителен директор вместо Мирчев. „Това не беше честно, защото имам и други ангажименти“, добави Събев.

В момента, от който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в БДЖ – Пътнически превози, БДЖ – Товарни превози и Холдинга БДЖ, от Съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно.

По план е трябвало документите да бъдат подадени на 15 март, а до 15 септември новото предприятие да има лиценз. Николай Събев е върнал два опита за бизнес план. По думите му представените планове по никакъв начин не отчитали икономическия резултат от вливането.

Обединяването на товарните и пътническите превози и съществуващия „Холдинг БДЖ“ в една компания е план, който Николай Събев обяви още през февруари. Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x