Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Областният на Бургас -Пламен Янев се срещна с посланика на Грузия

Областният на Бургас -Пламен Янев се срещна с посланика на Грузия

Областният управител на Бургас Пламен Янев днес прие посланика на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили и съветника му Натия Вашаломидзе. Двамата подчертаха добрите двустранни взаимоотношения и размениха символични подаръци. Н. Пр. Бердзенишвили уточни, че това е първата му официална визита като дипломатически представител и е останал с много добри впечатления от областта.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В началото на срещата Пламен Янев презентира Бургаския регион и посочи, че освен големите крайбрежни възможности, регионът предлага и опции за реализация на индустриални проект в нечерноморските общини на областта. Той посочи Странджа планина  като основен център, около който се развива качествен здравен туризъм заради чистия въздух и природа.

Тема на разговор бе и възможността за задълбочаване на двустранните взаимоотношения на регионално ниво между двете държави. На срещата също бяха обсъдени теми от взаимен интерес като възможности за икономическо сътрудничество, реализация на визити на бизнес делегации от двете страни и за повишаване на туристическия обмен както по въздух, така и по вода.

И Пламен Янев, и Н. Пр. Отар Бердзенишвили се обединиха около едно мнение, че основни проблеми в туристическия сектор са липсата на директни полети от Грузия до България, както и на круизна линия в Черно море, която да свързва двете страни. Посланикът на Грузия предложи в тази линия да бъде включена и Румъния, за да бъдат круизите по-привлекателни за туристите.

Двамата очертаха и конкретни параметри, с които двете държави могат да си бъдат полезни. Грузия може да помогне на България с ноу-хау в борбата срещу корупцията, както и за въвеждане на електронно правителство, докато България може да е полезна в подготовката за членство на  Грузия в Европейския съюз, както и с богатия си опит в реализирането на широкоспектърни идеи относно плажния туризъм и морската индустрия.

В края на срещата двамата изразиха готовността си за съвместна работа за организиране на различни инициативи като лекции, изложби и форуми, чрез които да се задълбочат двустранните отношения и грузинските туристи отново да припознаят България и Бургаска област като туристическа дестинация.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x