Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Огнен ад на остров Кос

Огнен ад на остров Кос

Пожарникарите продължават да се борят с природен пожар на остров Кос за втори ден във вторник. Пожарът достигна крайморското село Кардамена, където местни жители и туристи бяха евакуирани през нощта. Много от тях намериха убежище в спортен център и други места, съобщи заместник-губернаторът на Додеканезките острови Христос Ефстратиу пред Ройтерс.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

До вторник сутринта пожарът беше овладян, без да причини щети на сградния фонд. Над 100 пожарникари, подпомогнати от хеликоптер, продължават да се борят с огъня, за да предотвратят ново разгаряне. Екипите работят усърдно, за да осигурят безопасността на местните жители и туристите.

През уикенда десетки пожари избухнаха в цяла Гърция, включително два близо до столицата Атина. Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди за опасно лято поради продължителната суша, което увеличава риска от пожари. Екипите за спешна помощ, подпомагани от противопожарни самолети, се борят и с пожари на островите Хиос и Крит.

Пожарите в Източното Средиземноморие са чести, но климатичните промени, свързани с по-горещото, по-сухо и по-ветровито време, увеличават честотата и интензивността им. Тези условия затрудняват усилията за овладяване на пожарите и изискват по-голяма мобилизация на ресурси и екипи за справяне с тях.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x