Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ожесточени спорове в Парламента-какъв ще бъде изходът

Ожесточени спорове в Парламента-какъв ще бъде изходът

От началото на заседанието на Народното събрание няма ясно виждане за така чакания отговор на въпроса – ще има ли България редовно правителство.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Предстои гласуването на кабинета „Желязков“. В дневния ред на народните представители са включени точките – избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета.

Предложеният от мен състав на правителството има основната задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните поне три дефицита – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането“, каза Желязков.

„Средно през последните три години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Обществото вече стана апатично и няма доверие вече да дава доверие. Това довежда до липса на интерес от избирателите и гласуване само от твърдите ядра“, допълни той.

Процесът е изпълнен с дебати да бъде ли гласуван или не този кабинет. Неспирни нападки между политическите сили в 50-тото Народно събрание, които дават представи за нагласите между депутатите.

Словесни престрелки наблюдаваме между доскорошната партийна сглобка – ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС. От парламентарната трибуна Николай Денков от ПП-ДБ заяви, че формацията ще гласува „против“ предложения кабинет и го определи проектокабинета като „правителство – забравете за бъдещето“.

Междувременно лидерите на ГЕРБ и ДПС излязоха демонстративно от залата, но благоволиха да се върнат като Борисов призова от трибуната да пристъпят към гласуване на правителството вместо да „продължават с лъжите“.

От страна на ДПС заявиха, че те ще подкрепят предложения състав за редовен кабинет. Председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев изтъкна, че хората са смалили до критичен минимум доверието в партиите и всички искат да се стабилизира политическия живот и да има редовно правителство. 

„Има такъв народ“ също потвърди позициата си, че ще гласува „против“. 

„Ние сме убедени, че излизането от кризата, в която очевадно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа и да не може да бъде доминиран от нито една партия. Така че, ако господин президента връчи третия мандат на ИТН, ще отправим покана към всички партии за разговори за конкретна програма и експертен кабинет“, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

 Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че избирателите на ГЕРБ няма да им простят сътрудничество с ДПС, затова и те ще гласуват „против“ бъдещия кабинет.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x