Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Орбан отново ядоса Брюксел

Орбан отново ядоса Брюксел

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва, където планира да обсъди с руския президент Владимир Путин начините за разрешаване на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

След като посети Киев, Орбан е пристигнал в Москва. Говорителят на унгарският премиер е потвърдил информацията.

В Брюксел категорично са заявили, че „унгарският министър-председател по никакъв начин не представлява ЕС.“

Особеността в случая е, че Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в понеделник. Слуховете за посещение вече предизвикаха безпокойство: „Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакъв разговор за Украйна не може да се проведе без Украйна“, предупреди председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Самият Орбан заяви, че не иска да бъде посредник между Киев и Москва. Унгарският премиер каза, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия, след като медии съобщиха, че ще пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин. Орбан, критик на западната военна помощ за Украйна, който е в най-топли отношения с Путин от всички лидери на ЕС, заяви, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на блока, не му дава правомощия да преговаря от негово име.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да ускори края на войната с Русия. Украйна отхвърли предложението на Орбан.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x