Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Осветяват Моста в червено тази неделя

Осветяват Моста в червено тази неделя

Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния ден на хемофилията, който се отбелязва на 17 април /неделя/. Един от символите на Бургас – Моста в Морската градина ще бъде осветен в 20.00 часа в червен цвят в знак на съпричастност към засегнатите от това заболяване.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

От 11.00 часа ще се проведе велопоход „Заедно“, който тази година ще бъде под надслов „Достъп за всеки“. Велопоходът се организира от сдружение „Българска асоциация по хемофилия“ и Община Бургас, а колоезденето не е избрано случайно за основно събитие в кампанията, защото заедно с плуването, е един от малкото препоръчителни спортове за хората с хемофилия – заздравява упорно-двигателната система и не вреди на ставите. Маршрутът, по който ще мине вело шествието е следният: сборен пункт на КЦ „Морско казино“ – Моряшкия паметник – чешмата – паметника на Пушкин – фонтана – Летния театър – Пантеона – Уиндсърф клуба – велоалеята до морето – Солниците – паркинга при Бункера.

Символиката е всички да карат „ЗАЕДНО“ колело с хората с хемофилия, като знак на съпричастност и подкрепа. Събитието ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна и Плевен. Целта е да се достигне до повече хора и да се промени отношението към болните хората, страдащи от заболяването.

От 2016 година Община Бургас, с подкрепата на Общинския съвет, осигурява средства за обезпечаване на транспортни разходи на пациенти с таласемия, хемофилия и други редки болести на кръвта до Център за комплексно лечение на таласамия и хемофилия в УМАЛ „Св. Марина“ във Варна. Целта е да се даде възможност на пациентите с вродени анемии и коагулопатии, живеещи в случай на нужда или по програма за диспансерно наблюдение да посещават Център за комплексно лечение на таласамия и хемофилия във Варна с оглед предоставяне на навременна лечебно-диагностична или консултативна помощ. Поради финансови затруднения, свързани с транспорта, голяма част от тези пациенти остават без редовни хемотранфузиии или медицинско наблюдение от профилирани специалисти в продължение на месеци, което води до тежки и осакатяващи увреждания, които допълнително затрудняват самостоятелното им предвиждане и изискват допълнителни транспортни средства за придружител. За последните три години с подкрепата на Община Бургас са осъществени общо 254 пътувания, от които 227 пътувания на деца и 27 на възрастни лица.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x