Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Основна сделка за железопътната инфраструктура в Сърбия с връзка за България

Основна сделка за железопътната инфраструктура в Сърбия с връзка за България

A close up of railroad track during summer

Сръбската държавна компания за железопътна инфраструктура – Infrastruktura Zeleznice Srbije обяви, че е подписала договор на стойност 153,6 милиона евро с местната фирма Extra Auto Transport. Сделката е част от ключов инфраструктурен проект за изграждането на 22-километров железопътен обход около южния град Ниш, съобщава сръбската eKapija.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Extra Auto Transport ще води консорциум, включващ и China Road and Bridge Corporation, което подчертава международния характер на проекта.

Очаква се строителните дейности да започнат през юли тази година и да продължат 1035 дни. Новият еднолинеен електрифициран железопътен път ще позволи скорости до 120 км/ч.

Обходният път на Ниш е част от текущия проект за основен ремонт на 100-километровата железопътна линия, свързваща Ниш с Димитровград на границата с България. Основният ремонт, започнал през ноември 2023 г., включва реконструкция на 80-километровия участък Сичево-Станичение-Димитровград, изграждане на обходния път на Ниш и електрификация на цялата железопътна линия.

През март министърът на транспорта на Сърбия – Горан Весич, обяви планове за започване на реконструкцията на 230-километровата железопътна линия, свързваща Белград с Ниш през 2025 г. След реконструкцията скоростта на движение на влаковете ще се увеличи до 200 км/ч, като времето за пътуване ще се намали до час и 40 минути, вместо сегашните шест часа.

Железопътната линия Белград-Ниш е част от паневропейския коридор X, свързващ Централна Европа с гръцкото егейско пристанище Солун. Неговото разклонение – коридор Xc, следва маршрута от Ниш през Димитровград до българските градове София и Пловдив и турските Одрин и Истанбул, свързвайки Белград със столиците на България и Турция.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x