Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Оставиха опасен хакер в ареста

Оставиха опасен хакер в ареста

Софийският градски съд реши да остави в ареста 21-годишния Теодор Илиев, известен с псевдонима „Емил Кюлев“. Той е обвинен, че през последните години е пробил базите данни на множество държавни институции, банки, застрахователни компании и други дружества, използвайки източената информация за изнудване.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

  • Прокуратурата твърди, че Илиев е прониквал в информационните системи на институции и фирми, копирал е данните им и ги е използвал за изнудване на пари.
  • Според разследващите, той е източил данни от системата на застрахователна компания, контролирана от Алексей Петров.
  • Обвиненията обхващат период от 4 години, което означава, че по време на извършването на престъпленията Илиев е бил непълнолетен.

  • Адвокатът на Илиев твърди, че няма преки доказателства, че Теодор Илиев и хакерът „Емил Кюлев“ са едно и също лице.
  • Защитата подчерта, че наказанието за подобно престъпление не е достатъчно високо, за да обоснове задържане под стража.
  • Оспорва се и методът на свързване на Илиев с хакера „Емил Кюлев“, като се твърди, че връзката е направена на база интернет публикации и слухове.

Доказателства и Разследване

  • Иззети доказателства: По време на обиска на жилището на Илиев са намерени флашки, мобилен телефон и други устройства, които обаче не са негова собственост, а на жена, с която съжителства.
  • Свидетели: Двама служители на ГДБОП са видели падащ от втория етаж предмет, който се оказал лаптоп. Счупен лаптоп е намерен до контейнер в близост до жилищния блок, в който живее Илиев.
  • Запис: Обвинението разчита на запис на разговор между хакера „Емил Кюлев“ и свидетел, в който хакерът е бил записан без модулатор на гласа. Въпреки това, този запис не е преминал експертиза.

Съдът постанови, че оставянето на Теодор Илиев в ареста е необходимо за участието му в досъдебното производство. Освен това, в кратки срокове ще се иска запориране на неговите криптоактиви. Въпреки липсата на пряка връзка между Теодор Илиев и псевдонима „Емил Кюлев“, съществува обосновано предположение за неговата виновност на база показания на свидетели и наличните доказателства.

Случаят подчертава сложността на борбата с киберпрестъпленията и нуждата от внимателно разглеждане на технологични и юридически аспекти. Задържането на Теодор Илиев може да има значими последствия за бъдещите дела, свързани с киберсигурност и изнудване чрез интернет.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x