Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Осъдиха бивш здравен министър

Осъдиха бивш здравен министър

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия и отхвърли молбата на бившия здравен министър Стойчо Кацаров за отмяна на решението, с което Комисията установява конфликт на интереси в качеството му на министър на здравеопазването. Решението на ВАС е взето от петчленен състав и е окончателно.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На 22 юли 2022 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби Кацаров с 5000 лв., след като установи, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. Така той е участвал в подготовката на акт в частен интерес на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ), на което Кацаров е бил председател към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър.

Сигналът за конфликт на интереси бе подаден от проф. Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването. На 25 март 2022 г. Ангелов съобщи, че ГЕРБ ще подаде сигнал до спецпрокуратурата и КПКОНПИ за конфликт на интереси и престъпление по служба. Ангелов обясни, че Центърът за защита правата в здравеопазването, координиран от Кацаров, е подписвал възмездни договори за национална оценка на качеството на клиничните лаборатории.

Това решение на ВАС окончателно потвърждава установените нарушения и санкцията наложена на Кацаров, завършвайки процедурата по обжалване на решението на КПКОНПИ.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x