Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Осъдиха Газпром за колосална сума

Осъдиха Газпром за колосална сума

Германският концерн Uniper спечели арбитражно дело срещу руския газов гигант „Газпром“ в Стокхолм, като арбитражният съд призна правото на Uniper да разтрогне договора и да получи над 13 млрд. долара компенсации за недоставен газ от средата на 2022 г. Договорът между Uniper и „Газпром“ предвиждаше доставки до 2035 г., но намаляването и прекратяването на доставките от Русия през 2022 г. принуди Uniper да купува газ от други източници на високи пазарни цени, което доведе до значителни финансови загуби за германската компания.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Uniper започна арбитражния процес в края на 2022 г., след като се сблъска с огромни финансови загуби, породени от намалените доставки на газ. Компанията успя да се справи с тези разходи благодарение на подкрепата на германското правителство, което на практика одържави Uniper чрез стабилизационен договор, подписан през декември 2022 г.

Този успех на Uniper може да вдъхне увереност на други европейски компании, които също са подали искове срещу „Газпром“ в Стокхолм. Сред тях са компании от Италия, Франция, Полша и България. България подаде своя иск за 400 милиона евро едва преди месец, въпреки че беше една от първите страни, на които Русия спря доставките на газ.

Въпреки решението на арбитража, изплащането на компенсациите може да се окаже проблематично, тъй като финансовото състояние на „Газпром“ се влошава. За първи път от 25 години насам, компанията отчита огромни загуби – 629 млрд. рубли за 2023 г., което е рекорд за цялото й съществуване.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x