Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Осъдиха италианец на 20 години затвор за шпионаж в полза на Москва

Осъдиха италианец на 20 години затвор за шпионаж в полза на Москва

Италианският военен Валтер Биот,капитан на фрегата, беше осъден на 20 години затвор от Съда в Рим, съобщи в.“Кориере дела сера“.57-годишният бивш офицер беше обвинен за шпионаж в полза на Москва. Италианецът беше арестуван на 30 март 2021 г.в колата си на паркинг до супермаркет в покрайнините на столицата, докато предоставяше секретни информации на Дмитрий Острухов от руското посолство. В кутийка за лекарства у Биот бяха намерени 5000 евро, платени за информациите.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Капитанът беше обвинен за шпионаж, корупция, разкриване на секретни информации, свързани с националната сигурност .Всичко това правел в замяна на пари.

Прокуратурата показа как Биот фотографирал с телефона си екрана на компютъра в офиса си, както и серия от класифицирани като секретни, строго секретни и топ секретни документи за НАТО. Някои от тях били свързани и с борбата срещу тероризма.

Италианецът обаче бил видян и сниман от свои колеги. Биот бил следен дни наред и арестуван на местопрестъплението. Той се оправда, че не му стигала заплатата от 3000 евро и че правел всичко за семейството си, тъй като е женен с 4 деца.

Веднага след като беше задържан, от Рим си заминаха военният аташе на посолството на Русия Алексей Немудров и аташето Острухов,който се провали в италианската си мисия.

Биот , който се намира във военен затвор, в момента е съден и от Апелативния военен съд. На първа инстанция през 2023 г.той получи 30 години затвор.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x