Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Отбелязваме Денят на шоколада

Отбелязваме Денят на шоколада

На 7 юли по света се отбелязва Денят на шоколада – празник, който предоставя възможност на всички любители на шоколада да се насладят на любимото си лакомство без угризения. Този ден е посветен на всички видове шоколадови изделия, като шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни и други лакомства, покрити с шоколад.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Произход и история на шоколада

Шоколадът се извлича от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Култивацията на какао е започнала преди поне три хилядолетия, като първоначално се е отглеждало в Мексико, Централна Америка и части от Южна Америка. Най-ранните известни записи за използването на какаови семена датират около 1100 г. пр.н.е.

Процесът на приготвяне на шоколад включва ферментация на какаовите семена, за да се развие вкусът им, след което те се изсушават, почистват и изпичат. След изпичането, семената се отделят от обвивката, за да се получат какаови зърна, които се смилат до какаова маса – основният компонент на шоколада. Какаовата маса се втечнява до шоколадов ликьор, който се разделя на какаово твърдо вещество и какаово масло.

Ползи от шоколада

Шоколадът е обичан от повечето хора по света – девет от всеки десет души го консумират редовно, а около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е вкусен, шоколадът има и редица здравословни ползи:

  • Подобряване на настроението: Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин в мозъка, което спомага за подобряване на настроението и намаляване на стреса.
  • Антиоксиданти: Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма.
  • Кръвообращение и кръвно налягане: Черният шоколад спомага за подобряване на кръвообращението и понижаване на кръвното налягане.
  • Сърдечно здраве: Редовната консумация на черен шоколад може да намали риска от сърдечни заболявания.

На този ден любителите на шоколада по цял свят имат отличен повод да се отдадат на любимото си лакомство и да се насладят на всички негови разновидности и ползи.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x