Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Отбелязваме Деня на всички българси светии

Отбелязваме Деня на всички българси светии

Празнуваме неделя на Всички български светии, един уникален празник в нашия църковен календар. На този ден Църквата отдава почит към всички български светци, които са живели и канонизирани на територията на България. Те са се отличавали с благочестив живот, преданост към православието и значими дела за българския народ, църква и държава.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

История и значимост

Този празник възниква през 1954 година, когато Св. Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявена за ден на Всички български светии. Първата литургия за празника е отслужена от патриарх Кирил в храма „Свети Седмочисленици“ в София. Празникът е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия след възстановяването на патриаршеското ѝ достойнство през 1953 година.

Канонизираните български светци

Българската православна църква е канонизирала 104 светци, включително патриарси, епископи, царе, князе, войни и мъченици. Сред тях са:

 • Св. Йоаким Търновски
 • Св. Теодосий Търновски
 • Св. Евтимий патриарх Търновски
 • Св. Киприан Цамблак
 • Св. Ефрем Печки

Царе и князе

 • Св. княз Боян-Енравота
 • Св. Княз Борис Покръстител
 • Св. цар Петър Български
 • Св. Йоан-Владимир Български

Други светци

 • Св. Паисий Хилендарски
 • Св. Софроний Врачански

Важни фигури в българската история

Св. цар Борис-Михаил покръстил българския народ и обединил двете народности в България. Св. братя Кирил и Методий съставили азбуката и разпространили християнството сред славянските народи. Св. Климент Охридски, ученик на Кирил и Методий, утвърдил християнската вяра и създал кирилицата. Св. Иван Рилски е най-великият светец на българския народ, основател на Рилския манастир. Св. Петка, чиито мощи се намират в Яш, Румъния, е известна с чудесата си.

Празникът днес

Този ден е повод да почетем и безбройните безизвестни свети хора, които са пролели кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Празникът е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, които са се отдали на вярата и духа и са допринесли за укрепването на българската църква и народ.

Именници

На този ден имат повод да почерпят всички с имената Асен, Аспарух, Крум, Панайот, Румен, Румяна и Чавдар.

Денят на Всички български светии е ден на национална и духовна гордост, напомняйки ни за благочестивия живот и великите дела на нашите предци, които са оставили неизгладима следа в българската история и култура.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x