Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Открития на Марс: Органични материали и техният произход

Открития на Марс: Органични материали и техният произход

Преди малко повече от десетилетие, роботизираният марсоход „Кюриосити“ направи откритие, което даде отговор на един дълго належащ въпрос. На Червената планета наистина съществуват органични материали, заровени в утаечните земни пластове на древните езерни легла. Оттогава насам продължаваме да откриваме органични молекули на Марс, разпределени по начин, който подсказва, че въглеродната химия е широко разпространена на Марс .

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Необходими ли са тези открития на признаци за живот?

Откритието на органични материали не означава, че сме намерили признаци на извънземен живот. Има много небиологични процеси, които могат да произвеждат органични молекули. Откъде точно е дошъл материалът обаче, представлява известна загадка. Сега екип от изследователи, ръководен от планетарния учен Юичиро Уено от технологичния институт в Токио, откри доказателства за произхода му в атмосферата на Марс .

Процесът на фотолиза

Според новите данни, въглеродният диоксид в марсианската атмосфера, окъпан в ултравиолетова слънчева светлина, реагира, за да образува мъгла от въглеродни молекули, които падат върху повърхността на планетата. Фотолизата – процесът, при който молекулите се разпадат под въздействието на светлината, играе ключова роля в органичната химия, открита на Марс .

Изотопи на въглерода и потвърждение на хипотезата

При фотолизата на въглероден диоксид (CO2) се получават въглероден оксид и кислородни атоми. Има два изотопа на стабилния въглерод – въглерод-12 и въглерод-13. Фотолизата протича по-бързо при по-лекия изотоп, като ултравиолетовата светлина разделя сместа от въглероден диоксид С-12 и С-13 в атмосферата, оставяйки забележим „излишък“ от въглероден диоксид С-13.

Изследователите анализираха марсиански метеорит, съдържащ карбонатни минерали, които са се образували от CO2 в марсианската атмосфера. Те откриха, че съотношението на въглеродните изотопи съвпада с прогнозираните от квантово-химичните симулации резултати .

Нови доказателства от „Кюриосити“

Липсващото парче от пъзела беше намерено в данните, получени от марсохода „Кюриосити“ в кратера Гейл. В пробите от карбонатни минерали, открити на Марс, се наблюдава изчерпване на въглерод-13, което напълно отразява обогатяването с въглерод-13 в марсианския метеорит. Това е убедително доказателство, че въглеродният органичен материал, открит от „Кюриосити“, се е образувал от въглероден оксид, получен при фотолиза .

Важността на откритието за Земята

Откритието на органични материали на Марс ни дава представа за произхода на органичните материали на Земята. Преди милиарди години, когато Слънчевата система е била съвсем малка, Земята, Венера и Марс са имали много сходни атмосфери. Това предполага, че същият процес вероятно е протекъл и тук, на нашата планета .

Оттогава трите планети са се развивали по много различни пътища, като Марс и Венера изглеждат доста негостоприемни за живота, какъвто го познаваме. Ръждясалата пустинна среда на Марс обаче, вече ни дава информация за нашия собствен произход. Според химика Матю Джонсън от Университета в Копенхаген, „Такива сложни молекули на въглеродна основа са предпоставка за живот. Това е „яйцето“, което е предпоставка за живот. Все още остава да се докаже дали този органичен материал е довел до появата на живот на Червената планета, или не“ .

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x