Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Открит е откраднатият джобен часовник на президента Теодор Рузвелт след 37 години

Открит е откраднатият джобен часовник на президента Теодор Рузвелт след 37 години

Любимият джобен часовник на президента на САЩ Теодор Рузвелт, откраднат при мистериозни обстоятелства преди 37 години, бе открит в САЩ, съобщава „Ню Йорк Пост“. Историческият артефакт, подарен на Рузвелт от сестра му през 1898 г., изчезна през 1987 г. в Бъфало, Ню Йорк. Часовникът беше изложен в Президентския мемориал в имението Уилкокс, където се намираше в незаключена стъклена кутия, поради липса на притеснения за безопасността на изложбата.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Изчезването на личната вещ на Рузвелт се превърна в мистерия за следователите, като ФБР се включи в разследването, но в крайна сметка приключи случая без резултат. В началото на 2023 г. колекционер предложи часовника на търг във Флорида, където експертите потвърдиха автентичността му и го оцениха на 500 000 долара. Властите бяха уведомени за находката и през март 2023 г. часовникът бе конфискуван. По случая не са извършени арести, а самоличността на крадеца остава неизвестна.

На специалната церемония по връщането на часовника присъстваше 82-годишният правнук на президента, Туид Рузвелт. Той заяви, че джобният часовник е бил любимата вещ на политика и „предметът, който той притежавал най-дълго“.

Смята се, че след като сверил времето с този часовник, Теодор Рузвелт наредил на американските войски да започнат битката при хълма Сан Хуан на 1 юли 1898 г. по време на Испано-американската война. Тази битка доведе до победа на Съединените щати и последвалата окупация на Куба, Пуерто Рико и Филипините, които дотогава принадлежаха на Испания от 16 век.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x