Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Институции > Откриха растението, което ще бъде засадено на Марс

Откриха растението, което ще бъде засадено на Марс

Изследователи от Китайската академия на науките разкриха невероятния потенциал на пустинния мъх Syntrichia caninervis за създаване на биологично устойчиви човешки местообитания на Марс. Тези открития са публикувани в списание The Innovation и демонстрират способността на този мъх да издържа на екстремни условия като гама радиация, суша и температури до -196°C.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Устойчивост на екстремни условия

Изследователският екип, воден от ботаника Тингуин Куанг и еколозите Даоиужан Занг и Йанминг Занг подложили мъха на редица тестове. Растенията били съхранявани при -80°C за три и пет години и при -196°C за 15 и 30 дни. Всички растения се регенерирали след размразяване, като дехидратираните преди замразяване се възстановили по-бързо.

Радиоактивна устойчивост

Мъхът показал също способността да оцелее при високи дози гама радиация, които биха били смъртоносни за повечето растения. Дози от 500 грея дори насърчавали растежа му, докато за сравнение, дози от 50 грея при хора могат да причинят тежки увреждания и дори смърт. Това прави S. caninervis един от най-устойчивите на радиация организми, известни досега.

Тестове в марсиански условия

За да изследват възможността за използване на мъха на Марс, изследователите го подложили на условия, симулиращи марсианската атмосфера. Тънка атмосфера, съставена от 95% въглероден диоксид, температури от -60°C до 20°C и високи нива на ултравиолетови лъчи били създадени в симулатор на планетарна атмосфера. Дехидратираните растения показали 100% регенерация в рамките на месец, дори след седем дни в тези условия. Недехидратираните растения също оцелели, макар и с по-бавна регенерация.

Тези открития подчертават потенциала на Syntrichia caninervis да бъде използван като пионерско растение за създаване на биологично устойчиви местообитания извън Земята. Изключителната му устойчивост на екстремни условия го прави обещаващ кандидат за бъдещи мисии на Марс.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x