Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Отново българи са замесени в измами със социални помощи

Отново българи са замесени в измами със социални помощи

Този път социални помощи са източвани от Белгия.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

17 души са били арестувани вчера в Белгия в рамките на разследване за измами със социални помощи. За момента не се знае колко от тези 17 души са българи. Властите са блокирали и 105 банкови сметки. Част от присвоените пари са били изпратени в България. Белгийската прокуратура очаква съдействие от българските власти.

При разследване на специалната Прокуратура за одит на труда в Брюксел е разкрита мащабна измама, свързана с помощи за самоосигуряващи се лица, съобщиха от прокуратурата в четвъртък вечер.

Съдебното разследване се фокусира върху престъпна организация, извършила тежка и организирана социална измама в голям мащаб, каза говорителят на институцията.

В Брюксел съществуват схеми за подпомагане на хората, които се самоосигуряват, като еднолични търговци или по-малки предприятия. Очевидно тази организирана група чрез измама е придобивала статут на самоосигуряващо се лице. Прокуратурата също разследва и за кражба на идентичност, така е имала достъп до информацията, която държавата предоставя на еднолични търговци на самоосигуряващи се лице в моменти на кризи. 

В четвъртък полицията е извършила 20 обиска в региона на Брюксел и Антверпен и във Валонски Брабант. 17 души са арестувани и разпитани, каза говорителят. По време на претърсванията бяха открити около 15 000 евро в брой. В Белгия полицията е блокира 105 банкови сметки, а от България е било поискано запориране на недвижими имоти и блокиране на банкови сметки, по които са преведени парите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x