Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Сблъсък > Отново неразбории със Северна Македония

Отново неразбории със Северна Македония

„Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Република Северна Македония (РСМ)“. Това каза в сутрешния блок на БНТ външният министър Теодора Генчовска.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Никой от екипа на Външно министерство във всички свои разговори, срещи с европейски партньори, с посланици на други държави-членки на Европейския съюз (ЕС) или на НАТО – никой не е отстъпвал от тази позиция и не са поемани никакви ангажименти, които са свързани със срокове“, заяви министърът.

Въпросите дали сме променили позицията си възникнаха заради думите на външния министър на Германия Аналена Бербок, която преди ден се срещна с Генчовска:

„Наша отговорност е да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи.

И двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени“, това съобщи министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след разговор с българската си колежка Теодора Генчовска в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Бербок заяви, че това е отдавна назряла стъпка и е провела двустранна среща с Генчовска, по време на която двете страните са се съгласили, че в сегашната ситуация е изключително важно Скопие и Тирана най-накрая да започнат преговори за присъединяване към ЕС.

Теодора Генчовска определи тълкуването на думите на Бербок като интерпретация на медиите. Министърът има паметна бележка от разговора, както има паметни бележки от всички срещи, проведени от екипа на Външно министерство.

„Бих казала, че е дезинформация или някаква спекулация. Никакви ангажименти не са поемани от българската страна във връзка със започване на преговорния процес с РСМ“, заяви Генчовска.

„Бяхме откровено честни и казахме, че няма напредък по политическите въпроси въпреки нашето желание, защото това, което очакваме от македонската страна е конкретни резултати в изпълнение на нашия договор за добросъседство от 2017 година“, каза още тя.

„Основните искания от наша страна към РСМ остават непроменени. Държавата ни настоява правата на македонските българи да бъдат гарантирани в македонската конституция.

Честно да ви кажа, по линия на политическите въпроси няма никакъв напредък – наистина сме подали една приятелска ръка на външно министрество на РСМ. Очакваме конкретни резултати“, заяви министър Генчовска.

Тя беше категорична, че този екип на Външно министерство няма да отстъпи от нито едно от тези искания.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x