Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Отпускат 60 000 лв. на пострадалите семейства в Лъвино и в Тодорово, бедственото положение свърши

Отпускат 60 000 лв. на пострадалите семейства в Лъвино и в Тодорово, бедственото положение свърши

Бедственото положение в исперихското село Лъвино няма да бъде продължено, съобщи за БТА кметът на община Исперих Бейсим Шукри.

То беше обявено на 4 ноември във връзка с ураганния вятър, придружен с пороен дъжд, който нанесе значителни щети върху имущество на жителите на Лъвино. Отнесени бяха са покривите на 165 къщи, имаше съборени стени и огради, врати и прозорци, комини и електрически стълбове. Часове след бедствието на място започнаха да пристигат доброволци, които се включиха в разчистването на засегнатите места. Все още на терен има хора от различни места, които помагат на пострадалите. Благодарение на усилената работа на институции, местни и доброволци само за седмица повече от 70 процента от щетите вече са възстановени, обясни кметът. Той отново изказа благодарности на всички, които оказват помощ с дарения, строителни материали и доброволен труд на нуждаещите се за преодоляване на последствията от бурния вятър.

На първата си сесия новоизбраният Общинският съвет прие с пълно единодушие Община Исперих да предостави финансова подкрепа в размер на 60 000 лв. на пострадалите семейства в Лъвино и в Тодорово, където бяха нанесени също щети, но в по-малък мащаб. Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи. За възстановяване на щетите, причинени от природната стихия беше разкрита и дарителска сметка. С цел прозрачност при разпределението на парите, гласувани от Общинския съвет и постъпващите по дарителската сметка средства, също с решение на Общинския съвет, беше създаден Обществен съвет за управлението им. „Членовете на комисията продължават с описването на щетите на всяко домакинство. След това сумата ще бъде разпределена по семействата, пропорционално от стойността на нанесените щети“, обясни Белгин Шукри. Той добави, че съставените констативни протоколи, подписани от комисията по огледа и одобрени от обществения съвет ще бъдат изпратени и до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x