Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Любопитно > От Белия дом искат Луната да има своя часова зона

От Белия дом искат Луната да има своя часова зона

Белият дом иска от Американската космическа агенция НАСА да разработят нова часова зона за Луната – координирано лунно време (CLT).

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Заради различната сила на гравитационното поле на Луната времето там тече по-бързо спрямо Земята – 58,7 микросекунди всеки ден. Това може да не изглежда много, но оказва значително влияние, когато се правят опити за синхронизация изпратените космически кораби.

Правителството на САЩ се надява, че новото часово време ще помогне да се поддържат координирани национални и частни усилия за достигане до Луната.


Проф. Катрин Хейманс, кралски астроном от Шотландия, каза за BBC : „Тази фундаментална теория за гравитацията в нашата Вселена е в следствие, че времето тече по различен начин на различни места във Вселената. Гравитацията на Луната е по – слаба и затова часовниците се движат по различен начин.“

Понастоящем времето на Земята се измерва от стотици атомни часовници, разположени около нашата планета, които измерват променящото се енергийно състояние на атомите, за да записват времето до наносекунда. Ако бяха поставени на Луната, над 50 години те щяха да работят с една секунда по-бързо.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x