Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Официално представяне на монографията „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България от д-р Иванка Делева (снимки)

Официално представяне на монографията „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България от д-р Иванка Делева (снимки)

На 11 юли, четвъртък, от 18:00 ч., в двора на Етнографския музей на ул. „Славянска“ № 69 ще се състои официалното представяне на монографията „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на изследването е д-р Иванка Делева, уредник в отдел „История“ на Регионалния исторически музей – Бургас.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Монографията, която е докторската дисертация на д-р Делева, е оценена високо от научните рецензенти проф. дин Щелиян Д. Щерионов от Института за изследване на населението и човека при БАН и доц. д-р Стефан Минков от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Книгата е отпечатана в издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“.

Основните приноси на монографията ще бъдат представени от доц. д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН, която е и научен секретар на Тракийския научен институт към Съюза на тракийските дружества в България. Доц. Стоянова е изтъкнат изследовател в областите нова и най-нова история на България и Балканите, като сред основните ѝ научни интереси са Тракийският и Македонският въпрос, нациите и национализмът, българските общности зад граница, малцинствата, църквата и религията.

За автора:

Иванка Делева е родена през 1973 година в град Бургас. Завършва магистърска степен в специалност „История и география“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 1996 година. През периода 2020 – 2024 година е задочен докторант в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в докторска програма „Нова и най-нова обща история (История на Балканските народи)“. През 2024 година защитава докторската си дисертация. От 1999 година работи в Регионалния исторически музей – Бургас като уредник в отдел „История“.

Тази монография представлява важен принос към разбирането на бежанския въпрос в българо-турските отношения и историята на източнотракийските бежанци в България. Всички заинтересовани са поканени да присъстват на събитието и да се запознаят с новото издание и неговите научни открития.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x