Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Очакват се високи добиви на зърно

Очакват се високи добиви на зърно

Служебният министър на земеделието и храните, Георги Тахов, откри тазгодишната жътвена кампания с тържествена церемония в полето край пловдивското село Златитрап. Събитието бележи началото на събирането на реколтата и дава оптимистичен поглед върху бъдещето на зърнопроизводството в България.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Министър Тахов обяви, че се очаква добивът на зърно тази година да бъде между 6,1 и 6,3 милиона тона. Той подчерта, че зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори в българската икономика, допринасяйки значително за принадената стойност на националния продукт.

Благоприятните климатични условия през тази година вдъхват увереност в качеството на реколтата. „Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен,“ каза Тахов, акцентирайки на важността на добрите климатични условия за висококачествена продукция.

Българските зърнопроизводители изнасят своята продукция в над 30 държави, което допълнително утвърждава позициите на страната на международния пазар. Министърът изрази надежда за запазване на съществуващите износни квоти, като поясни, че този въпрос ще бъде разгледан на предстояща среща в Брюксел, в която ще участва и той.

Очаква се средният добив на зърно тази година да бъде около 500 килограма на декар. Тахов успокои, че няма поводи за притеснения относно съхранението на реколтата, тъй като складовете в момента са свободни на 80%.

Служебният министър на земеделието и храните, Георги Тахов, откри тазгодишната жътвена кампания с оптимистични очаквания за висок добив и качествена реколта. Увереността му в стабилността на сектора и перспективите за международен износ подчертават важността на зърнопроизводството за българската икономика.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x