Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > О, кмете, кмете, имаш ли пари? Феодалният Несебър: Ретроспекция на скритите игри на кмета и аверите „Му“(снимки и документи)

О, кмете, кмете, имаш ли пари? Феодалният Несебър: Ретроспекция на скритите игри на кмета и аверите „Му“(снимки и документи)

В Несебър, древният град на Черно море, където времето изглежда спряло и феодалните методи на управление са се превърнали в ежедневие, се разиграват сцени, които биха накарали дори най-опитния сценарист на криминални драми да завиди.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Главният герой в тази нескончаема сага е Николай Димитров, кметът, който повече прилича на средновековен деспот, отколкото на съвременен политик.

Далавери и схеми

От „Дочоци кемтове“ до „аверчета на кмета“, историите за корупционни схеми и нечисти сделки се множат като гъби след дъжд. Един от най-ярките примери е фирмата „СТАНДАРТ – ИНВЕСТ -ГРУП“ ЕООД на Дочо Дочев. Как ли този бизнесмен, със забележителна криминална изява, успява да спечели обществена поръчка за 300 000 лв без ДДС, за доставка на облекла и обувки за промишлеността в рамките на един календарен ден? Това би било трудно дори за най-големите европейски фирми в този бранш. Но в Несебър всичко е възможно, стига да имаш правилните връзки.

Ценови куриози

Договорът с фирмата на Дочо Дочев изобилства от неясноти и подозрителни моменти. Цени като 270 лв и 391 лв без ДДС за чифт обувки, тениски за 45 лв и летни панталони за 55 лв без ДДС, са меко казано абсурдни. Всичко това само подчертава дълбочината на корупционната пропаст, в която е затънал градът.

Приближени и привилегии

Кметът Димитров, който управлява с твърда ръка вече няколко мандата, изглежда има не само верни съюзници, но и цели кланове, които му дължат лоялност. Галин Нанев, от Обзор, е баща на Иво Галинов Нанев, чиято фирма „ТРАНС ГРУП ОБЗОР“ ЕООД наскоро спечели обществена поръчка за 150 000 лв без ДДС, без конкуренция. Приятелството между Димитров и Нанев е отдавна, като кметът често е засичан в семейния хотел на Наневи. В тази атмосфера на приятелства и протекции, обществени поръчки се разпределят сякаш са частна собственост.

Феодалните методи на управление

Истинските боили, като Мартин Иванов, началник на дейност общински пазари и търговия на открито, без свян парадират с близостта си до кмета. Историята на Оля Кръстева и нейната 83-годишна майка, която е била тормозена от Иванов, показва колко далеч са стигнали злоупотребите. Опитите за комуникация с този „дясна ръка на кмета“ завършват със заплахи, а всяка проверка се потулва.

Непрозрачност и контрол

КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество) многократно е възбуждала проверки срещу Димитров, но резултатите са повече от неясни. В случая със сметосъбирането и сметопочистването, липсата на контрол върху изразходването на средства е поразителна. Липсва план сметки, липсва прозрачност, липсва откритост. Всичко това се прикрива зад завесата на политически игри и контроверзии.

Престъпни луксове

Семейството на кмета също не се лишава от привилегии. Синът на Димитров, Кирил Николаев Димитров, заедно с приятели и метреси, се наслаждава на луксозни ваканции на Карибите, където цените на all-inclusive почивките са недостъпни за обикновения българин.

В Община Несебър, истинският ред е редът на кмета Димитров. Политическите игри и мръсните сделки продължават да се множат, докато гражданите остават безсилни пред самозабравилите се властници.

Настъпило е време за промяна, за прозрачност и откритост, за да се възстанови доверието в институциите. Време е да се прекрати тази феодална тирания и да се върне Несебър в 21-ви век, където гражданите заслужават честно и прозрачно управление.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x