Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Папата: Други създадоха конфликта в Украйна

Папата: Други създадоха конфликта в Украйна

Папа Франциск изрази готовността си да пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъди споразумение в Украйна, съобщава ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Затова помолих кардинал Паролин да изпрати съобщение до Путин след 20 дни война, че съм готов да замина за Москва“, каза папата в интервю, публикувано във вторник във вестник „Кориере дела Сера“. „Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме, въпреки че се опасявам, че Путин не може и няма да проведе тази среща в момента“, добави той.

Папа Франциск каза също, че „все още няма да отиде в Киев“. „Изпратих кардинали Михаел Черни и кардинал Конрад Краевски, които отидоха там за четвърти път. Но чувствам, че няма нужда да ходя. Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин“, добави главата на Римокатолическата църква.

Той добави, че срещата му с руския патриарх Кирил трябва да се състои „в Йерусалим на 14 юни“. Както каза по-рано понтификът, дипломацията на Ватикана разбира, че „среща по това време може да доведе до голямо объркване“. В същото време той характеризира отношенията си с предстоятеля на Руската православна църква като „много добри“, добавя ТАСС.

Папа Франциск призна, че НАТО играе негативна роля в ескалацията на украинската криза. „[Вероятно] лаят на НАТО на вратата на Русия доведе до реакцията на Кремъл. Гневът, не знам дали е провокиран, но вероятно е допринесъл“, каза той в интервюто пред главния редактор на „Кориере дела Сера“ Лучано Фонтана във вторник.

Франциск припомня и тезата си за „трета световна война в епизоди“. „Просто констатирам реалността: Сирия, Йемен, Ирак, в Африка има една война след друга. И международните интереси стоят зад всички тях“, продължи понтификът. „Други създадоха конфликта в Украйна.“

Главата на Римокатолическата църква нарече „стар аргумент“ реакцията на украинците към събитията в Донбас. „Единственото нещо, за което се обвиняват украинците, е реакцията им на [опитите за независимост] на Донбас, но това беше преди 10 години, това е стар аргумент“, каза той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x