Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Парламентът отхвърли на първо четене проекта на „Възраждане“ за промени в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на „Възраждане“ за промени в Изборния кодекс

С 52 гласа в подкрепа, 13 – „против“ и 83 „въздържал се“ парламентът отхвърли на първо четене проекта на „Възраждане“ за промени в Изборния кодекс (ИК).

От парламентарната група предлагаха Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 25 членове (в момента е от 15), включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, след последните проведени избори за народни представители. Съставът на комисията да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията, предвиждаха други промени.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които се приемат с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство или липсва произнасяне с решение по отправено искане, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на ИК чрез ЦИК пред ВАС в тридневен срок от публикуването на протокола от съответното заседание. При отмяна на решение за отхвърляне ЦИК постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от присъстващите членове., предлагаха от „Възраждане“

Според  Антоанета Цонева от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ЦИК не трябва да бъде формирана на политически принцип, затова подобно предложение не решава никакъв проблем с обективността на комисията. Трябва да изберем професионална ЦИК от 7-9 души, които имат добри познания по изборния процес и  са с добра репутация, смята депутатът.

От „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС попитаха откъде ще дойдат тези независими експерти и кой ще ги назначи. Петър Николов от ГЕРБ-СДС коментира, че не вижда кои са тези експерти, които ще се появят, и всички политически сили ще ги припознаят за съвършените експерти. Не знам кой ще ги назначи тези хора – правителството ли, парламентът ли, Светият синод ли, откъде идват тези политически необвързани хора, попита той.

Петър Петров от „Възраждане“ подчерта, че е  редно народното представителство да има проекция в състава на ЦИК. Искаме не да се прекрати мандатът ѝ, а съставът да бъде увеличен от 15 на 25 членове, поясни той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи да се създаде работна група или подкомисия към някоя комисия и да ѝ се възложи анализ на изборното законодателство.

От един IP адрес да може да бъде подадено само едно електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, предлагаха още от „Възраждане“, както и от територията на България да не могат да бъдат подавани електронни заявления през интернет страницата на ЦИК.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x