Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия

Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия

Вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. трябва да се увеличи плавно до 10%, смятат пенсионноосигурителните дружества.

Така пенсиите от универсалните фондове ще постигнат по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи, но това ще работи и за по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на натрупаните дефицити в него, коментира Евелина Милтенова, председател на УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас, на дискусия за пенсионно-осигурителната система у нас, организирана от Българската стопанска камара.

Осигуровката стои от години замразена на 5%, въпреки че правното й увеличение бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Заради непрекъснато растящия дефицит в НОИ ред правителства не предприемат тази стъпка. Още преди години вноската трябваше да стигне поне 7%.

Увеличението на отчислението за универсалните фондове не означава непременно по-висока осигурителна тежест – тази вноска се отделя от общата пенсионна осигуровка за родените след 1959 г., пише „Сега“.

При пълно осигуряване – за 40-годишен период, без прекъсване в стажа, човек може да постигне до 15-20% заместване на дохода от заплата през втория стълб, каза Милтенова. Дори сега – при 20 години осигуряване, при пожизнената пенсия се постига 14% заместване. Хората, които имат достатъчно добри постъпления в индивидуалните си партиди за пожизнена пенсия, все още са твърде малко, но с годините делът им се увеличава.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x