Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Петродоларът умира! Да живеят рублата и китайският юан

Петродоларът умира! Да живеят рублата и китайският юан

Опитът на САЩ да изолират Русия може да доведе до падане на долара в полза на рублата и китайският юан. Това пише френският политолог и икономист Александър дел Вале в статия за списание Valeurs actuelles.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според него решението на унгарския премиер Виктор Орбан да плаща руския газ в рубли означава „начало на разцепление в Европейския съюз (ЕС) по въпроса за отношенията между европейските държави и Москва“.

„Тя (антируската политика на Съединените щати) дори рискува да накара долара да падне в полза на рублата и китайския юан, които Саудитска Арабия се съгласи да получи за своя петрол. Изглежда, че скоро самото понятие „петродолар“ ще приключи“, предположи дел Вале.

Авторът на публикацията смята, че възстановяването на обменния курс на рублата след западните санкции, наложени срещу Москва, се улеснява от продължаващото закупуване на руски газ от европейските страни и стабилността на търговските отношения с Китай, Бразилия, Индия, арабските и африканските страни.

Освен това, както обясни той, нарастващите цени на петрола и природния газ осигуряват на Русия постоянен приток на чуждестранна валута.

„Опитът за изолиране на Русия е този, който ще ускори дедоларизацията и т. нар. „дезападняне“ на света, които вече стават все по-многопластови“, заключи френския политолог и икономист.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x