Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Петролно ембарго върху Русия е все по-вероятно

Петролно ембарго върху Русия е все по-вероятно

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят спирането на доставките на газ от Русия за Полша и България на специална среща днес. От българска страна ще се включи министър Александър Николов. По време на разговорите в Брюксел ще бъде поставен акцент по-специално върху въпроса за сигурността на доставките. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро заяви, че ще се гарантира, че решението на Русия ще има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Миналата сряда Русия спря доставките на газ за Полша и България, след като двете страни от ЕС не се съгласиха с новата система за плащане.

Ембаргото върху руския петрол в ЕС става все по-вероятно. Според информация на ZDF страни като Унгария и Австрия вече се отказват от ветото си, Германия също не се смята вече за спирачка пред ембаргото.

ЕС планира нов пакет от санкции срещу Русия, включително петролно ембарго.

Според високопоставен дипломат от ЕС решаващият фактор е, че германското правителство вече няма да спира в случай на ембарго.

Решението за ембаргото вероятно ще бъде взето през следващите няколко дни, много е вероятно то обаче да бъде приложено едва през следващите няколко месеца.

Успех в търсенето на алтернативни доставчици на петрол

Новите санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще отнемат известно време. Как ще се развият плановете за ембарго вероятно ще стане ясно през следващите дни. Комисията на ЕС под ръководството на Урсула фон дер Лайен иска да представи проект за нов пакет от санкции срещу Русия възможно най-скоро, за да засили отново натиска върху правителството в Москва заради войната срещу Украйна.

Смяташе се, че Унгария, Австрия и Словакия, както и Испания, Италия и Гърция се противопоставят на бърза забрана на вноса главно поради голямата си зависимост от руските петролни доставки. В същото време в южноевропейските страни очакваното увеличение на цените на енергията за потребителите в резултат на ембаргото се приема с голяма загриженост.

Големият въпрос във връзка с петролното ембарго обаче доскоро беше какви преходни периоди трябва да се прилагат. Едно от предложенията може да бъде да се разреши вносът на руски петрол до есента или дори до зимата. Йорг Кукис, един от най-близките съветници на канцлера Шолц, заяви пред Financial Times в неделя: Искаме да спрем да купуваме руски петрол, но ни е необходимо известно време, за да намерим други източници. По думите му Германия се нуждае от „няколко месеца“, за да се подготви за прекратяване на доставките на руски петрол.

Възможни са ценови тавани за руския петрол

Възможна алтернатива на забраната за внос е въвеждането на ценови тавани за петрола от Русия. Поддръжниците твърдят, че те биха могли да гарантират, че Русия ще печели значително по-малко пари от износа на енергия, но в същото време рисковете за европейската икономика трябва да са минимизирани.

Предпоставка за функционирането на такъв план обаче е да не се купува руски петрол от държави извън ЕС на цени над горните граници. Според изчисления на мозъчния тръст Bruegel всеки ден в ЕС е внасян руски петрол на стойност около 450 милиона евро.

Освен нови санкции срещу руския петролен сектор, новият пакет от санкции на ЕС вероятно ще включва допълнителни търговски ограничения, както и наказателни мерки срещу други лица и компании. По информация на dpa този път в нея ще бъде включена и другата голяма руска банка – „Сбербанк“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x