Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > Петър от Маринка разби пазара на зеленчуци, продава домати и краставици по 2,90 лв.

Петър от Маринка разби пазара на зеленчуци, продава домати и краставици по 2,90 лв.

Млад бургаски търговец реши да покаже на всички колко е преувеличена цената, на която се продават доматите и краставиците по родните пазари.

Цената, на която продава килограм краставици или домати е 2,90 лв. Стоката зарежда от зеленчуковата борса в Петрич, откъдето зареждат и повечето родни търговци. На тържището в града се продава стока, внесена от южната ни съседка Гърция.

Въпреки ниската цена, на която продава, има печалба, която е съобразена с разходите му. Това е показателно как голяма част от родните търговци са ненаситни за голяма печалба и залагат надценка от 300 – 400%. Преди време в социалните мрежите се появиха призиви от будни граждани, които апелираха да не се пазарува от големите вериги, а да се предпочете кварталното магазинче на дребните търговци, които от своя страна продаваха на цени близки до тези на чуждите хипермаркети, превзели България. В края на февруари цената на краставиците, по пазари и магазини достигна до 8 лева за килограм.

Сергията на Петър Рачев е в края на бургаското село Маринка, което се намира на 10 километра от центъра на Бургас. Последната седмица при него се стичат хора не само от града, но и от съставните селища, които желаят да си закупят евтини домати и краставици. В допълнение могат да си вземат и ягоди на цена от 4,80 лв. при положение, че на пазара се продават по 7 лв/кг.

Петър заяви, че няма намерение да покачва цените на предлаганите от него плодове и зеленчуци, но се чуди кога държавата ще си влезе в ролята и ще урегулира търговските надценки от производтеля до крайния потребител. Нещо от което страда българският потребител.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
4 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Проверете кантара.

Anonymous

Браво на търговеца.

Anonymous

И са вкусни!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x