Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Пламен Димитров: В бюджета има грешки за милиарди

Пламен Димитров: В бюджета има грешки за милиарди

Бюджетът на държавата е действащото законодателство и нормите, които са приели депутатите, приложени през числата, които трябва да се облекат във финансова рамка. Това не е състоянието на държавата, а представлява прогноза какво би станало, ако всъщност няма действия от тази държава. Това заяви в студиото на „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му в текущото предложение за финансовата рамка на държавата има няколко сериозни грешки, които са доста неадекватни според синдикатите и касаят разходната част. „Едната е за капиталовите разходи, които са заложени за над 10 милиарда лева, при положение че никога не сме изпълнявали повече от 7,5 милиарда лева. Миналата година изпълнихме 5,5 млрд. при планирани 8,2.Тоест има огромна дупка или казано с други думи има надписани капиталови разходи. По същия начин стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства. Тя е увеличена доста сериозно. Бих казал, че там 1,5 милиарда са завишени, а в същото време заплатите и разходите за заплати са подценени”.

Според него и данъчните приходи са доста подценени.

„С близо 20 милиарда ще нарасне БВП. Това казва Министерството на финансите. И БНБ казва същото. Обикновено около 40 на сто от БВП са данъчните приходи. Аритметиката показва, че те трябва да нараснат със 7-8 милиарда, а те растат с 5 милиарда. Тоест 2-3 млрд. и там сме скрили като буфери. Така с 2-3 милиарда на входа, 4-5 милиарда на изхода – с аритметика за 2-3 минути става ясно, че има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни. Говорим за милиарди. Не е толкова страшна цялата картинка”, посочи Димитров.

Той беше категоричен, че баланс може да се постигне, чрез увеличение на събираемостта на данъчните приходи или с преструктуриране на данъците.

С едно минимално увеличение на някои данъчни ставки може да се постигне една устойчивост на данъчните приходи”.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x