Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > План за поскъпване на водата с 200% изкара Дупница на протест

План за поскъпване на водата с 200% изкара Дупница на протест

Недоволство назрява в Дупница, съобщава bTV.

Причината е, че водата в града ще поскъпне с 200%, ако бизнес планът на оператора за регион „Кюстендилска вода“ влезе в сила.

Новата цена ще бъде 3,65 лв. Местните обаче се опасяват, че това е опит да се фалира местното ВиК дружество.

Днес на протест излезе целият Общински съвет, кметът на града, както и служители на ВиК-Дупница, които от два месеца не са получавали заплати. Жителите на града се присъединиха към недоволството им.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов заяви, че КЕВР се оправдава с всевъзможни причини и не иска да разгледа бизнес плана на водното дружество, което го обрича на умишлен фалит. По тази причина протестиращите настояват за оставката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството излязоха с официална позиция по случая. Те увериха, че заедно с „Български ВиК холдинг“ подкрепят бизнес плана на „Кюстендилска вода“ за регулаторния период 2022-2026 г., съгласно който от 2024 г. водният оператор ще предоставя ВиК услуги, освен на обслужваните дотогава потребители, и на жителите на община Дупница.

От МРРБ посочват, че по решение на Общинския съвет на Дупница от 2016 г. общината е присъединена към територията, на която оперира „Кюстендилска вода“. Следва и решение на Асоциацията за промяна на границата на обособената територия, в която е включена и община Дупница. За целта през декември 2018 г. между Асоциация по ВиК – Кюстендил и „Кюстендилска вода“ ЕООД е сключено допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите.

Посочва се, че община Дупница вече е присъединена към обособената територия, на която оперира „Кюстендилска вода“ ЕООД.

Относно прието през 2021 г. решение на Общинския съвет за промяна на границата на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ чрез напускане и прекратяване/отпадане на община Дупница от Асоциация по ВиК – Кюстендил, от МРРБ поясняват, че за да се осъществи, е трябва решението да е последвано от решение на Общото събрание на Асоциацията. Делът на държавата, представлявана от председателя на Асоциация по ВиК – Кюстендил, на когото министърът на регионалното развитие и благоустройството дава мандат, е едва 35% от гласовете на всички членове на асоциацията. Kъм днешна дата такова решение не е взето.

От министерството отбелязват, че приключването на т.нар. „водна реформа“, чието започната през 2009 г. с промени в Закона за водите, е заложено като цел в проекта на Закон за ВиК.

Подчертава се, че съгласно одобреното от Европейската комисия Споразумение за партньорство Европейските структурни и инвестиционни фондове финансират изграждане и реконструкция на ВиК инфраструктура само в консолидирани територии.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x